Swiss Contribution

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej

Project supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

INSTYTUCJA REALIZUJĄCA PROJEKT

Fundacja Karpacka

„GOMSER” – WYTWÓRNIA SERÓW I SKLEP Z PRODUKTAMI REGIONALNYMI 2012r.

 

Dobre praktyki szwajcarskie

Poznane podczas wizyty studyjnej zespołu wdrażającego projekt „Alpy Karpatom”

Szwajcaria, 17-23 września 2012

 

„GOMSER” – WYTWÓRNIA SERÓW I SKLEP Z PRODUKTAMI REGIONALNYMI

W budynku sfinansowanym wspólnie przez lokalnych producentów, na około 600 m2, na pierwszej kondygnacji mieści się punkt odbioru mleka, małe laboratorium, wytwórnia serów oraz sklep. Jakość mleka jest tu najważniejsza, wszystko pod kontrolą. Rzędem poustawiane próbówki i kartoteki. W podziemiach dojrzewalnia serów: ser miękki dojrzewa około 1 miesiąca, twardy około 6 miesięcy. Andy Infeld opowiadał, że dziadek częstował go 60-letnim parmezanem.  W sklepie można kupić produkty spożywcze lokalnych wytwórców (sery, mleko, jogurty, powidła, zioła, syropy ziołowe, czekoladę i wędliny. Wszystko to tzw. produkty bio. Pod sklepem często ustawia się kolejka właścicieli pensjonatów i gospodarstw agroturystycznych. Ceny bardzo przystępne nawet dla turystów z Polski.

 

 

Partnerzy projektu

Helvetas Swiss Intercooperation

Bermo, Szwajcaria 

www.helvetas.org                     




AKonsult 

CH-4310 Rheinfelden, Switzerland 

www.akonsult.com  

Bieszczadzka Agencja Rozwoju

Regionalnego w Ustrzykach Dolnych

www.barr-ustrzyki.pl

 

Podkarpacka Izba Gospodarcza w Krośnie

www.pigkrosno.pl

 

Regionalna Izba Gospodarcza w Sanoku

www.rigsanok.p


 

Bieszczadzkie Forum Europejskie w Lesku 

www.bfe-lesko.pl