Swiss Contribution

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej

Project supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

INSTYTUCJA REALIZUJĄCA PROJEKT

Fundacja Karpacka

HODOWLA OWIEC I PRZETWÓRSTWO MLEKA 2012r.

 

Dobre praktyki szwajcarskie

Poznane podczas wizyty studyjnej zespołu wdrażającego projekt „Alpy Karpatom”

Szwajcaria, 17-23 września 2012

 


HODOWLA OWIEC I PRZETWÓRSTWO MLEKA

EMSCHA GmbH, Entlebuch

Peter Hofstetter, właściciel

www.schafbuur.ch , www.emscha.ch

Region słynie z produkcji sera ementaler. Firma  Emscha założona w roku 1990 produkuje jogurty i ser owczy z mleka owiec rasy lacune. Początkowo firma zajmowała się przetwórstwem mleka owczego i koziego pochodzącego ze stada właściciela firmy Petera Hofstetera i jego kolegi.

Dynamicznie firma rozwija się dopiero od roku 2000, kiedy to zbudowano mleczarnię i zorganizowano sieć 6 dostawców mleka owczego kategorii bio. W tym samym czasie właściciel firmy postawił na szeroką promocję wytwarzanych produktów. Jak mówi, zaowocowały prezentacje i degustacje podczas targów. W październiku 2001 firma otrzymała nagrodę na najlepszy jogurt w Szwajcarii, a w 2002 roku podczas drzwi otwartych nagrodę Mut Foundation. W 2005 zakupiono drugi pasteryzator i samochód chłodniczy, a w 2012 roku firma zautomatyzowała linię produkcji jogurtów.  Firma i gospodarstwo agroturystyczne właściciela są samowystarczalne energetycznie, korzysta z własnej bioelektrowni i kolektorów słonecznych.

Emscha dzisiaj to 12-osobowe zatrudnienie, produkcja wielkości 250 000 litrów mleka owczego,  120 klientów,  5 produktów typu bio dostarczanych do dla sieci szwajcarskich supermarketów Migros,  Coop w regionie: Lucerna i Zurych. Fundusze na rozwój firmy pochodziły głównie z nieoprocentowanego kredytu oraz z subwencji w wysokości 7 000 CHF.

Wśród najważniejszych zadań na przyszłość właściciel wymienia utrzymanie firmy, odpowiedzialność, promocję, udział w różnych inicjatywach sieciowych i partnerskich (także w obrębie parku Etlebuch, b@b Switzerland). Filozofia firmy to produkcja wysokiej jakości produktów bazujący na składnikach naturalnych. Dobrze zorganizowana farma właściciela  posiada mały basen, warzywniak i zielnik (część pod szkłem). Na 32-hektarowym gospodarstwie Peter wypasa 240 owiec. Warto wspomnieć,  że owca mleczna dostarcza farmie około 430 litrów mleka rocznie, co stanowi 6% produkcji mleka pochodzącego od krowy.

Raz na rok owce są strzyżone. Wełna wcześniej palona dziś kupowana jest przez firmę produkującej ocieplenia domów. Księgowość prowadzi żona właściciela, która także zajmuje się sprzedażą. Dziesięć lat temu Peter był w regionie pionierem w produkcji jogurtów i serów z owczego mleka, teraz ma konkurencję. W rozwoju pomogła mu promocja mleka owczego, jako niealergizujacego. Cała produkcja objęta jest kontrolą jakości i współpracą z laboratorium.  Nad nowymi gatunkami sera Peter pracuje sam.  Próbuje serów innych producentów, porównuje i rozmawia z klientami, technologami, po czym dopracowuje i wprowadza nowe gatunki. Właściciel firmy to nie tylko producent mleka, to przede wszystkim nowoczesny i kreatywny  przedsiębiorca.

 

 

Partnerzy projektu

Helvetas Swiss Intercooperation

Bermo, Szwajcaria 

www.helvetas.org                     




AKonsult 

CH-4310 Rheinfelden, Switzerland 

www.akonsult.com  

Bieszczadzka Agencja Rozwoju

Regionalnego w Ustrzykach Dolnych

www.barr-ustrzyki.pl

 

Podkarpacka Izba Gospodarcza w Krośnie

www.pigkrosno.pl

 

Regionalna Izba Gospodarcza w Sanoku

www.rigsanok.p


 

Bieszczadzkie Forum Europejskie w Lesku 

www.bfe-lesko.pl