Swiss Contribution

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej

Project supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

INSTYTUCJA REALIZUJĄCA PROJEKT

Fundacja Karpacka

Informacje prasowe

18-11-2016

Pij piwo z sensem i wspieraj bieszczadzką przyrodę

Nowy smak w Ursa Maior

Pij piwo z sensem i wspieraj bieszczadzką przyrodę

Piwo Ursa Bieszczadzcy Mocarze to innowacyjny efekt współpracy Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior ze znanym fotografem Mateuszem Matysiakiem. Dochód ze sprzedaży wspiera ochronę wspaniałych dzikich zwierząt w miejscu gdzie jest ich dom.

Unikalny styl i smak

Bieszczadzcy Mocarze to mocne i złożone piwo o delikatnym słodowo-biszkoptowym aromacie i smaku dopełnionym subtelnymi nutami pomarańczy, cytryn i cynamonu. Półwytrawny finisz z lekką, przyprawową goryczką sprawia, że piwo jest doskonale zbalansowane i świetnie pijalne a do tego przyjemnie rozgrzewające. Do warzenia piwa, oprócz kilku rodzajów słodów, specjalnie dobranych odmian chmielu oraz belgijskich drożdży, użyto skórki słodkiej pomarańczy, skórki cytryny i kory cynamonu, co świetnie współgra z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia.

Piwo z wizją i misją

Na pięciu różnych kolejnych etykietach Ursa Bieszczadzcy Mocarze wykorzystano pięć mistrzowskich zdjęć Mateusza Matysiaka, miłośnika Bieszczadów, przyrodnika, fotografa i filmowca. W październiku 2016 ukazał się szeroko komentowany „najpiękniejszy kalendarz Bieszczadów” jego autorstwa. Pięć zdjęć z kalendarza reprezentujących Wielką Piątkę (niedźwiedź, wilk, ryś, orzeł przedni i puszczyk uralski) znajdzie się na kolejnych partiach piwa. Dochód ze sprzedaży piwa wspiera ochronę dzikich zwierząt w miejscu gdzie jest ich dom – w Bieszczadach. Zostanie przekazany m.in na cele dzierżawy terenów kluczowych dla zwierząt, pomoc prawną oraz pokojowe współistnienie z ludźmi. W tym celu nawiązano współpracę z Ośrodkiem Rehabilitacji Zwierząt Chronionych w Przemyślu, który wsławił się wieloma inicjatywami ratującymi zwierzęta z opresji.

Specjalne piwo w specjalnych skrzynkach

Bieszczadzkich Mocarzy będzie można kupić w skrzynkach zrobionych z zużytych palet, na których transportowany jest słód i butelki przybywające do Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa. Dzięki temu drewno wraca do obrotu i znajduje nowe zastosowanie, a bieszczadzkie drzewa rosną tam gdzie jest ich miejsce.

Coś dla ciała

Piwo będzie pasować do bogatych i pełnych potraw z grilla, pieczonych i smażonych, frytek, pikantnych zapiekanek oraz tłustych, gęstych serów typu brie. Świetnie komponuje się z tartą cytrynową, keksem lub sernikiem. Zostało uwarzone w stylu Belgian Blond Ale, ekstrakt 16,5% wag., alkohol 7% obj. Jest niepasteryzowane i niefiltrowane. Do nabycia w browarze Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior w Uhercach Mineralnych, pubie i sklepie Ursa Maior w Krakowie, sklepie internetowym www.sklep.ursamaior.pl oraz dobrych restauracjach i sklepach w Bieszczadach.

 

Tekst: Andrzej Czech, Ursa Maior Sp. z o.o. SKA