Swiss Contribution

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej

Project supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

INSTYTUCJA REALIZUJĄCA PROJEKT

Fundacja Karpacka

Produkty i usługi Made in Karpaty.

TurizmuSan

Produkt certyfikowany:

* SPŁYW KAJAKOWY SANEM "SŁONA PRZESZŁOŚĆ"

Firma "TurizmuSan" powstała z połączenia trzech czynników: pasji do aktywnego wypoczynku, wiedzy merytorycznej oraz bogatego doświadczenia zdobytego podczas wieloletniej pracy w branży turystycznej. Firma świadczy usługi rekreacyjne w Sanoku i okolicy, tj. np. wypożyczalnia kajaków górskich, klasycznych oraz canoe, wypożyczalnia rowerów górskich, usługi przewodnickie oraz pomoc przy organizacji noclegów, wyżywienia, transportu czy rezerwacji atrakcji turystycznych.
Wypożyczalnia zapewnia też usługi mobilne - dostarcza sprzęt pod wskazany adres lub organizuje transport sprzętu czy osób wypożyczających w dowolny rejon startu lub mety rowerowej wycieczki, Wypożyczalnia znajduje się na terenie Domków Turystycznych Camp Biała Góra, ale istnieje również możliwość wypożyczenia lub zwrócenia roweru w barze "Tawerna" oraz restauracji "Pod Zegarem" na rynku głównym w Sanoku.

* SPŁYW KAJAKOWY SANEM "SŁONA PRZESZŁOŚĆ" rozpoczyna się obok Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku, a dokładniej spod przystani "Tawerna", na terenie sanockiej Białej Góry. Jest to zielony teren nad rzeka pomiędzy białogórskim mostem a barem "Tawerna". Trasa wiedzie przez Trepczę do Międzybrodzia, gdzie przewidziany jest postój i zwiedzanie zabytkowej murowanej cerkwi pw. Św . Trójcy ( 1901 r.)
Stąd spływ wiedzie przez miejscowość Liszna i Dębna do Mrzygłodu, starego misteczka, które zachowało dawny układ małomiasteczkowej zabudowy drewnianej z XIX i początku XX w., stanowiąc tym samym jeden z ciekawszych punktów Szlaku Architektury Drewnianej. Mrzygłód był ośrodkiem rzemiosła i handlu na trakcie wiodącym doliną Sanu, znany był jako port rzeczny specjalizujący się w załadunku soli, pochodzącej z salin na terenie Gór Słonnych. Soli tej zawdzięczają one zresztą nazwę - podobnie jak sąsiednia Tyrawa Solna oraz sama certyfikowana wyprawa kajakowa.
Po zwiedzeniu miasteczka, przez Dobrą Szlachecka wyprawa kieruje się do Ulucza, do jednej z najbardziej znanych w skali kraju cerkwi, dziś stanowiącej filię sanockiego MBL. Datowany na połowę XVII w. zabytek usytuowany jest malowniczo na wzgórzu Dębnik, wznoszącym się ponad doliną Sanu. Trasa wiedzie w dużej mierze przez obszary wchodzące w skład Parku Krajobrazowego Gór Słonnych, jest więc okazja do obserwacji przyrody, bardzo ciekawy pod względem przyrodniczym jest także na tym odcinku San. Obok wiedzy historycznej i etnograficznej, uczestnicy mają więc okazję poznać walory przyrodnicze i krajobrazowe tego terenu. O zbawiennym wpływie wyprawy na zdrowie i tężyznę fizyczna uczestników już nawet nie wspominając. 
Spływ kajakowy "Słonna Przeszłość" ma swoje zakończenie w Uluczu, skąd zapewniony jest transport uczestników wycieczki i sprzętu na miejsce rozpoczęcia, czyli na Białą Górę w Sanoku.

"TurizmuSan"
Jakub Szuryn
Biała Góra , 38-500 Sanok 
tel. +48 509 539 947 
e-mail: kajaki@turizmusan.pl
www.turizmusan.pl
www.przewodnikgorski.biz

Piekarnia s.c. Wiesław Sajdak, Jerzy Sajdak

Produkt certyfikowany:

* CHLEB "SERWATKOWA KRAINA"

Cleb "Serwatkowa Kraina" powstaje z połączenia najwyższej jakości składników, naturalnego kwasu i domowej serwatki, dlatego jest niezwykle smaczny i wyjątkowo zdrowy. Wypiekany jest - podobnie jak i inne produkty firmy - w sposób czysto tradycyjny, na naturalnym zakwasie, bez jakichkolwiek polepszaczy i konserwantów. Ze względu na zawartość ziaren słonecznika oraz siemienia lnianego ma dobroczynny wpływ na zdrowie i posiada właściwości dietetyczne. Wspomaga przemianę materii, stanowiąc - jako chleb powszedni - podstawę zdrowego odżywiania i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Serwatka przez wiele lat była uznawana za coś zbędnego i traktowana jako zwykła pozostałość po wyrobie sera, odpad. Tymczasem okazuje się, że może być ona cennym surowcem leczniczym, dlatego od kilku lat obserwuje się wyraźne zainteresowanie jej wykorzystaniem. Nowe badania naukowe dowiodły, że bioaktywne składniki białek serwatkowych mogą mieć zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej oraz w medycynie. Mogą leczyć nadciśnienie, działają antywirusowo i antybakteryjnie w przewodzie pokarmowym, wzmacniają śluzówkę żołądka, są pomocne w walce ze stresem, wykazują aktywność antygrzybiczną, a nawet hamują rozmnażanie i rozwój komórek nowotworowych. Białka serwatkowe mogą też regulować wydzielanie insuliny, przez to służyć diabetykom w stabilizacji poziomu cukru. 
W tradycyjnej medycynie ludowej serwatka była zresztą od dawna ceniona, miedzy innymi jako lek na przypadłości żołądkowe, czy do pielęgnacji skóry, zaś rolnicy podawali ją bydłu jako wartościową paszę białkową.
Ważną rolę w ocenie prozdrowotnych cech wyrobów piekarni odgrywa dodatek w postaci siemienia lnianego ( nasion lnu). Jest ono wciąż niedocenianym produktem, choć posiada niezwykłe wartości odżywcze, a regularnie stosowany nawet właściwości lecznicze - działa bowiem osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego.

Piekarnię W&J Sajdak - założył w 1984 r. Stanisław Pelczar, z czasem biorąc za wspólnika córkę Wiesławę Sajdak, po śmierci założyciela drugim wspólnikiem został Jerzy Sajdak. Asortyment piekarni - ciastkarni jest bardzo szeroki, obejmuje zarówno regionalne chleby tradycyjne i smakowe oraz bułki jak i słodkie chałki, drożdżówki, rogaliki. Oprócz typowych wyrobów piekarniczych, powstają również ciasta i ciasteczka według domowej, pokoleniowej receptury.
Wszystkie wyroby wypiekane są w naturalny sposób, bez sztucznych konserwantów i polepszaczy. Rodzinna firma jest laureatem wielu nagród i wyróżnień, chleb razowy wieloziarnisty zdobył tytuł " Ulubiony chleb Krośnian" , został też wyróżniony w konkursie " Smaczne bo Podkarpackie", a chleb domowy graham z boczkiem i papryką zdobył w tym konkursie kolejne wyróżnienie.

Piekarnia s.c.
Wiesława Sajdak, Jerzy Sajdak
ul. Karpacka 80, 38-457 Zręcin
tel. +48 13 43 180 54, +48 509 868 859

e-mail: piekarniazrecin@onet.eu

Hotel Restauracja "Dwór Ostoja"

Produkt certyfikowany:

* KARPACKI WYPOCZYNEK

Karpacki Wypoczynek - jest pakietem pobytowym w Dworze Ostoia w Klimkówce, łączącym w sobie wypoczynek, wyżywienie oraz różnorodne atrakcje hotelu
Dwór Ostoia to kompleks wypoczynkowy położony w Klimkówce, pomiędzy najsłynniejszymi podkarpackimi uzdrowiskami - Rymanowem Zdrojem i Iwoniczem Zdrojem. Pomimo bliskości drogi krajowej nr 28, dzięki rozległemu parkowi jest miejscem cichym i spokojnym. Kompleks obejmuje dwa budynki powstałe w miejscu zabytkowego zespołu dworsko - parkowego Ostaszewskich herbu Ostoia, z którego po niszczycielskim dla ziemiańskich rezydencji okresie powojennym przetrwał jedynie piękny park.
. Podstawą pakietu jest oczywiście oferta noclegowa w stylowo urządzonych, komfortowych pokojach, wyposażonych w pełny węzeł sanitarny, duże telewizory, TV SAT, szybki internet, telefon oraz galanterię hotelową . Każdy z pokoi ma swój indywidualny klimat i styl szlacheckiego dworku. Wyżywienie stanowi karpackie śniadanie bufetowe oparte na produktach regionalnych oraz dwudaniowa obiadokolacja bazująca na daniach kuchni polskiej.
Atrakcje przypisane do pakietu "Karpacki Wypoczynek" są liczne i zróżnicowane. W pierwszej kolejności obejmują korzystanie z basenu krytego , wyposażonego w podwodne masaże , brodzik dla dzieci, suchej sauny (fińskiej ) oraz łaźni parowej ( rzymskiej). W ramach pakietu dostępna jest także sala fitness, w której można zadbać o sylwetkę i kulturę fizyczną. Innego rodzaju atrakcje zlokalizowano w podziemiach nowego budynku, gdzie usytuowany jest stylowy, klimatyczny pub. Korzystać tu można z nowoczesnej 3-torowej kręgielni, z efektem UV. 
Do dyspozycji osób ceniących walory świeżego powietrza pozostają korty tenisowe, z profesjonalną ceglastą nawierzchnią i własnym oświetleniem, boisko do siatkówki , 10 - hektarowy park ze starodrzewem i stawami oraz 2 km ścieżek rekreacyjnych (spacerowo rowerowych) biegnących przez park , wśród stawów, łąk i zakątków leśnych.
Na najmłodszych z kolei czeka wiele atrakcji na pobliskim placu zabaw.

Hotel Restauracja Dwór Ostoia
Michał Ostoia - Tomaszewski
Klimkówka, ul. Zdrojowa 1
38-480 Rymanów
tel. +48 13 43 565 99
e-mail: ostoia@poczta.onet.pl
www.ostoia.pl

https://www.facebook.com/Dw%C3%B3r-Ostoia-15550691114170…/…/

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie na Podkarpaciu EKO BAŁON

Produkt certyfikowany:

* PODKARPACKI MIÓD SPADZIOWY
* EKOLOGICZNY MIÓD LEŚNY 
* PIERZGA W MIODZIE

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie na Podkarpaciu "Eko Bałon" to jedno z wiodących gospodarstw pasiecznych Polski południowo - wschodniej. Tradycja pszczelarska sięgająca trzech pokoleń, doświadczenie, stała kontrola jakości pozwalają produkować miody najwyższej jakości, pochodzące min. z ekologicznie czystych terenów Jaśliskiego Parku Krajobrazowego . Poza certyfikatem Made in Karpaty, gospodarstwo posiada: od 2008 roku certyfikat Pasieki Ekologicznej oraz od 2011 r. certyfikat Podkarpacki Miód Spadziowy oznaczony unijnym znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia; jest laureatem wielu konkursów, m.in. "Najlepszy Produkt Regionalny i Lokalny" za piegrzę w miodzie. W ofercie znajduje się wiele rodzajów miodu a także pyłek kwiatowy i propolis oraz matki pszczele i odkłady.

* PODKARPACKI MIÓD SPADZIOWY -wyróżnia się ciemną barwą, zbliżoną nawet do czarnej z odcieniami z odcieniami szarymi i zielonymi, po paletę brązu. Jest łagodny, mało słodki z charakterystycznym posmakiem żywicznym. Wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne, moczo i żółciopędne oraz dezynfekujące. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany jest w schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz w stanach zmniejszonej odporności. Miód ten podawany jest również w przypadku chorób stawów, skóry, serca, układu krążenia, a także dróg żółciowych. Pozyskiwany jest wyłącznie na terenie lasów Podkarpacia. Dostępne opakowania to słoiki po 250, 400 oraz 650 g.

* EKOLOGICZNY MIÓD LEŚNY - zbierany z nektaru kwiatów i ziół podkarpackich lasów i polan. Smakuje wybornie, a dodatkowo jest panaceum na wielorakie dolegliwości. Często wzbogacony jest dodatkiem spadzi, która dodaje mu szczególnej wykwintności, zawiera bogaty zestaw składników kompleksowo oddziaływujących na organizm człowieka. Opakowania Ekologicznego miodu leśnego to słoiki 250, 400 oraz 650 g.

* PIERZGA W MIODZIE - Piergza to naturalnie przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy wzbogacony wydzielinami z ich organizmów, np. mleczkiem . Powstaje w komórkach plastra pszczelego, ze zmagazynowanego tam przez pszczoły pyłku. Posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i odtruwające ( odnawia tkankę wątrobową), cechuje się też bardzo dobra przyswajalnością, szczególnie polecana jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, zmęczenia , w chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty daje stosowanie pierzgi w schorzeniach wieku starczego łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku. ponadto jest niezwykle skuteczna w walce z przerostem gruczołu krokowego, systematyczne zażywanie zapobiega lub łagodzi skutki choroby. Opakowanie to słoiki 250g. zawierają 20% pierzgi.

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie 
na Podkarpaciu "Eko Bałon" 
Ewa i Krzysztof Bałon
ul. Łukasiewicza9, 38-455 Niżna Ląka
tel. 48 13 43 110 37; +48 791 271 142

e- mail: martabaon@interia.pl
www.miody - ekobalon.pl

Zajazd "Zacisze"

Produkt certyfikowany:

* PIEROGI RUSKIE
* PIEROGI Z KAPUSTĄ 
* PIEROGI Z MIĘSEM
* KROKIETY Z KAPUSTĄ

Zajazd "Zacisze" działa od 1992 roku, stale powiększając ofertę dla swoich klientów i wprowadzając do niej kolejne atrakcje. Dlatego obok bazy noclegowej, działa tu restauracja, w której serwowane są smaczne domowe posiłki. W oparciu o to sprawdzone zaplecze i tradycyjne receptury powstają certyfikowane produkty spożywcze. Dodatkową atrakcją jest galeria obrazów rymanowskiego artysty Roberta Myszkala. Od sezonu 2014 przygotowano specjalne pakiety dla narciarzy, obejmujące transport do wyciągu Kiczera w Puławach oraz rabat na usługi oferowane przez wyciąg. poza sezonem firma oferuje korzystne rabaty na pobyt w Zajeździe.

PIEROGI RUSKIE - to tradycyjny dla regionu produkt spożywczy. Oferta obejmuje ręcznie robione pierogi, podgotowane i mrożone, wystarczy wrzucić je na wrzącą wodę i po 5 minutach będą gotowe. Pomimo tego, że mamy do czynienia z daniem gotowym, jest ono przygotowywane zgodnie z tradycyjną recepturą - w składzie znajdują się wyłącznie naturalne produkty bez sztucznych konserwantów - w cieście: mąka pszenna 500, jaja, woda, olej i sól; w farszu natomiast ziemniaki, biały ser, cebulka przygotowana na smalcu wieprzowym oraz przyprawy. Zawartość farszu wynosi 30%. Opakowanie wynosi 450 g produktu.

PIEROGI Z KAPUSTĄ - także robione są ręcznie i także wg tradycyjnego przepisu, podgotowane a następnie mrożone. Ciasto powstaje z analogicznych składników, natomiast na farsz składają się słodka kapusta, kapusta kiszona, cebulka przygotowana na smalcu wieprzowym oraz przyprawy. Opakowanie mieści 400g produktu. Czas gotowania to 5 minut.

PIEROGI Z MIĘSEM - to kolejna tradycyjna propozycja, wykonywane są ręcznie, podgotowane i zamrażane. Na farsz składa się mięso wieprzowe (60%), mięso wołowe ( 19%), mięso drobiowe (10%), podroby (8%) oraz biała kapusta, cebulka, smalec i przyprawy. Pierogi z mięsem są gotowane przez 5 minut od momentu wrzucenia na gotującą się wodę. Opakowanie mieści 400 g produktu.

KROKIETY Z KAPUSTĄ - powstają według tradycyjnej receptury, na ciasto składa się mąka pszenna 500, jaja i mleko, natomiast składniki farszu stanowią : kapusta biała i kapusta kiszona, wraz z cebulą, smalcem oraz przyprawami. Dokładnie połączone składniki farszu nakładane są następnie na cienkie, usmażone na oleju naleśniki. Produkcja krokietów z kapustą jest całkowicie ręczna, opakowanie zawiera 500 g produktu.
Wszystkie produkty spożywcze pod stałym nadzorem SANEPID- u i posiadają odpowiednie dopuszczenie do rynku.

Zajazd "Zacisze" s.c.
Dorota Anczakowska, Radosław Anczakowski
ul. Ogrodowa 28, 38-481 Rymanów Zdrój
tel. +48 13 43 572 17, +48 601 085 785

e-mai: zacisze@rymanow.tom.pl
zajazd.zacisze@gmail.com
www.rymanow.tom.pl/zacisze

Restauracja Chata Starych Znajomych

W nasze skromne progi zapraszamy wszystkich starych znajomych i tych zupełnie nowych, wszystkich podróżnych i tych zasiedziałych, samotnych, zakochanych i tych z rodzinami, głodnych, spragnionych i tych już po obiedzie oraz wszelakich smakoszy kur, wieprzaków, wołów i pierogów. U Starych Znajomych każdy strudzony odpocznie, głód zaspokoi, energii nabierze i duszę muzyką ukoi.

W naszej kuchni wszystko sami sporządzamy, z tajnych babcinych przepisów wiedzę czerpiemy. Talerze pełne staropolskich potraw i podkarpackiego jadła zapachem wabią i podniebienie łechcą.

Przy naszej Chacie dwie przytulne chatki przycupnęły i teraz wszystkich podróżnych na noc przygarnąć możemy. Chatka Dziupla Tomasza 4 izby mieści i 10 osób do łóżka wskoczyć może a Chatka Zakątek Kachny 6 osób do snu ukoi.

Parking Nasz okazały, wiele bryczek pomieści, busy i autobusy też zajechać mogą. Ino pamiętaj nogę z gazu zdejmij bo zakręt do nas ostry!!!

Uwaga !!!

W chacie występuje ryzyko uzależnienia się od jadła i atmosfery. Właściciele i obsługa nie ponoszą za to odpowiedzialności."

Restauracja Chata Starych Znajomych 
Katarzyna i Tomasz Gadomscy 
Zahutyń 281, 38-500 Sanok 
tel 134930370, 609088665 
restauracja@chatastarychznajomych.pl

http://www.chatastarychznajomych.pl/
https://www.facebook.com/chata.znajomych?fref=ts

Oleje sanockie.

Produkt certyfikowany:
* OLEJ RZEPAKOWY
* OLEJ LNIANY

Przedsiębiorstwo Nasienne "Centrala Nasienna " Sp. z o.o. jest lokalną firmą zajmującą się produkcją olejów lnianych tłoczonych metodą na zimno ( polega ona na produkcji oleju w temperaturze nie przekraczającej 50° C, dzięki temu składniki oleju zachowują swoje naturalne struktury i właściwości), jest to pierwsze tłoczenie, bez filtrowania, rafinacji, ulepszaczy oraz chemicznych konserwantów. Oleje pochodzące z tej firmy nie są wytwarzane na drodze ekstrakcji za pomocą rozpuszczalników organicznych oraz nie są poddawane późniejszej rafinacji. Sprawia to, ze zachowują właściwości zapachowe, smakowe oraz naturalną barwę. 
Tłoczenie oleju na zimno jest najstarszą naturalną metoda jego pozyskiwania, zaliczana do ekologicznych gdyż do jej przeprowadzenia nie są wykorzystywane żadne rozpuszczalniki. Odbywa się ona za pomocą pras ślimakowych. 
Oleje tłoczone na zimno są bogatym źródłem antyoksydantów , zawierają także wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy n-3 i n-6 lub sterole, które wykazują działanie bioaktywne. Ze względu na charakterystyczny smak i zapach stanowią dodatek do takich produktów jak: ziemniaki, kasze, biały ser, sosy, majonezy czy dresingi do sałatek.
Podstawę do produkcji olejów stanowi wysokiej jakości zdrowe, czyste i dojrzałe ziarno. Ponadto firma od 2000 roku zajmuje się przerobem rzepaku w ramach własnych wieloletnich umów kontrakcyjnych z producentami.

* OLEJ RZEPAKOWY - olej ten produkowany jest z uszlachetnionych odmian rzepaku. stanowi skarbnicę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ( witamina A, D3, E, K) zawiera ok 29 % wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - kwasu linolowego ( ok. 20%) oraz kwasu linolenowego (ok. 9%) Ponadto składa się w dużej mierze z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosunki i ilości poszczególnych kwasów w oleju rzepakowym ustalają się niemal idealnie z punktu widzenia dietetyki.
Olej z nasion podwójnie ulepszonych jest uznawany za zdrowy do stosowania w diecie człowieka, ze względu na wysoką zawartość NNKT ( niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) - linolowego i linelowego oraz ich właściwy stosunek ilościowy 2:1.
Tłuszcze zawierające NNKT posiadają wiele zalet: 
- przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia 
- utrzymują prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
- działają przeciwzakrzepowo
- wpływają na cykl metaboliczny komórek 
- zapewniają optymalny rozwój mózgu
- wpływają korzystnie na wzrok

Olej rzepakowy ma zastosowanie :
- do smażenia ze względu na odporność utleniania,
- do duszenia i pieczenia
- do wyboru majonezu
- do przyrządzania sałatek.

*OLEJ LNIANY - w swoim składzie zawiera bardzo dużą zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega - 3 ( ok. 60%). Mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Stanowią m.in. budulec dla każdej komórki naszego ciała , prowadzą do syntezy hormonów, przeciwdziałają powstawaniu komórek rakowych, regulują pracę systemu odpornościowego , układu krążenia, gospodarkę tłuszczową , wspierają redukcję tkanki tłuszczowej, wydolność i wytrzymałość organizmu; obniżają również zbyt wysoki poziom cholesterolu. 
Olej lniany wpływa również bardzo korzystnie na poprawę wyglądu włosów, paznokci i skóry. Obok ryb morskich, stawiany jest jako najważniejsze źródło kwasu linolowego, zwanego powszechnie kwasem tłuszczowym omega-3.

Zastosowanie:
- olej lniany powinien być używany wyłącznie na zimno do sałatek lub gotowanych warzyw. Olej lniany nadaje się do diety dr Budwig, której podstawą jest pasta twarogowa na bazie oleju lnianego. Wspaniale smakuje z kaszą gryczaną. Nie nadaje się do smażenia . Stosować wyłącznie na zimno.

Warunki przechowywania :

Przechowywać w temp.. 4-10 *C, w szczelnie zamkniętej butelce, chronić przed nasłonecznieniem, po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 30 dni. Może wytrącić się naturalny osad, olej sedymentuje naturalnie w atmosferze ochronnej (beztlenowej). 
Maksymalny czas przechowywania oleju w temp. do 24*C określony na podstawie badań przechowalniczych wynosi 48 h - nie wpływa to ujemnie na jakość odżywczą oleju.

Przedsiębiorstwo Nasienne 
"Centrala Nasienna" Sp. z o.o. 
ul. Okulickiego 21 
38-500 Sanok

tel. +48 13 46 313 78

e-mail : biuro@cnsanok.pl
www.cnsanok.pl

sklep internetowy : www.sklep-cnsanok.pl

M. Pelczar Chocolatier

Produkt certyfikowany:

* CZEKOLADA GORZKA
* CZEKOLADA MLECZNA

Powstanie manufaktury czekolady M.Pelczar to owoc pasji i zamiłowania do czekolady, z którą firma jest związana wiele lat i która od samego początku była twórcza inspiracją. Od niej wszystko się zaczęło. Dziś jako Mistrz Polski Cukierników i uczestnik Mistrzostw Świata Cukierników pragnie spełnić wszystkie słodkie marzenia i oferuje ręcznie robione produkty na światowym poziomie, z naturalnych składników i najwyższej jakości czekolady. 
Produkty marki Chocolatier to nie tylko smak i jakość czekolady, to również szeroka gama asortymentu obejmująca m.in. ręcznie robione praliny w różnych smakach, figurki i tabliczki czekoladowe czy czekoladę do picia pod różną postacią. Klienci maja także możliwość skomponowania swojej czekolady wg własnych upodobań. Można też zamówić czekoladki firmowe, wygrawerowanym odpowiednim napisem lub logo firmy.

* CZEKOLADA GORZKA - jest bardzo ciemna i gorzka, posiada wspaniały smak i aromat, cechuje się delikatną nutą kwiatowa . 70,4% jej zawartości stanowi kakao z miętą i żurawiną. Produkowana jest z ziaren kakaowych pochodzących z Afryki Zachodniej, z którymi idealny duet tworzą wzbogacające smak polska mięta i żurawina.

* CZEKOLADA MLECZNA - to 33,6 % zawartości kakao z cytryną, truskawkami i imbirem. Orzeźwiająca cytryna, słodycz polskich truskawek i delikatna nuta imbiru zadziwiają wspaniałym smakiem i idealna harmonią.
Wszystko to jest zatopione w wyjątkowo delikatnej mlecznej czekoladzie, która charakteryzuje się ciepłym kolorem i zrównoważonym smakiem ziarna kakaowego, mleka i karmelu. Całość dostarcza niezrównanych wrażeń.

Certyfikowane czekolady powstają w tabliczkach wielkości 18x8,5x1,5 cm, w krótkich seriach (200-400 sztuk miesięcznie). Opakowania cechuje doskonałe wzornictwo, czekolady mogą zatem z powodzeniem stać się gotowym prezentem, wobec którego obdarowany nie może przejść obojętnie.
Zarówno czekolada gorzka, jak i mleczna są elementami linii PREMIUM CHOCOLATE - luksusowych czekolad, wyrabianych ręcznie na najwyższym światowym poziomie. Linia ta to połączenie, prawdziwej, najlepszej jakości czekolady z naturalnymi, świeżymi bakaliami, przyprawami i owocami.
Do produkcji wyrobów używa się wyłącznie najlepszych składników. Surowce sprowadzane są z różnych zakątków świata, a cały zespół pracuje nad tym, aby składniki użyte w produkcji były najwyższej jakości i świeżości. Wyroby produkowane są ręcznie w niewielkich ilościach, dzięki czemu każdy produkt jest wyjątkowy i zawsze dopracowany. Celem firmy M.Pelczar Chocolatier jest bowiem zaspokojenie najbardziej wyrafinowanych gustów i smaków.

M. Pelczar Chocolatier 
Anna Pelczar 
ul. Ogrodowa 60
38-420 Korczyna
tel: +48 605 577 749; +48 607 996 333

e-mail: biuro@mpelczar.pl

http://mpelczar.pl/pl/

Stowarzyszenie Pszczelarzy EKO BIESZCZADY

Produkt certyfikowany : SANOCKI PYŁEK KWIATOWY

Sanocki pyłek kwiatowy - obok zdrowego i smacznego miodu, pyłek kwiatowy jest bardzo bogatym w składniki odżywcze, choć mało jeszcze docenianym, efektem pracy niestrudzonych pszczół. 
Pasieki służące do zbierania sanockiego pyłku kwiatowego usytuowane są na terenie powiatu bogatego w różnorodna szatę roślinną. Wykwalifikowani pszczelarze zbierają pyłek wykorzystując wiedzę zdobytą na licznych szkoleniach i spotkaniach oraz pracując na wysokiej jakości profesjonalnym sprzęcie. 
Stowarzyszenie Pszczelarzy Eko Bieszczady pozyskuje produkty pszczele czyste ekologicznie. 
Dzięki pomocy finansowej - uzyskanej ze środków pochodzących z Górskiego Funduszu Organizacji Pozarządowych w ramach projektu "Alpy Karpatom", współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej oraz innej unijnej pomocy - pasieki mogą się dynamicznie rozwijać i stale modernizować.

Sanocki pyłek kwiatowy jest istną skarbnicą składników odżywczych. W jego skład wchodzą białka, aminokwasy i aż 36 niezbędnych życiu biopierwiastków. Podstawowe z nich to: magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, chrom i inne rzadko spotykane w produktach żywieniowych. 
pyłek można spożywać na kilka sposobów: mieszając go z miodem, mlekiem, twarogiem czy dżemem. Co ciekawe łyżeczka pyłku rozpuszczona w ciepłym płynie doskonale hamuje głód.
Zalecany jest także osobom ciężko pracującym, pomaga bowiem w koncentracji, już po kilku minutach od wypicia wzmocnionej pyłkiem kawy lub herbaty odczuwamy przypływ energii.
Zespołowe działanie różnorodnych składników pyłku powoduje łagodzenie wielu schorzeń i dolegliwości tj. anemia, wysokie ciśnienie krwi, brak apetytu, nerwice, wypadanie włosów, hamuje oznaki starzenia skóry. 
Spożywanie pyłku wzmacnia organizm wyczerpany po ciężkich długotrwałych chorobach i kuracjach. Co ważne pozwala uzupełnić w krótkim czasie braki pierwiastków, dlatego zalecany jest osobom, których dieta zawiera zbyt dużo przetworzonej żywności.

Stowarzyszenie Pszczelarzy EKO BIESZCZADY 
ul. Stróżowska 16, 38-500 Sanok
tel. +48 604 755 640 
e-mail: spekobieszczady@gmail.com
www.ekobieszczady.com

Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego "Aronia"

Produkt certyfikowany :

* DYNIA MARYNOWANA
* SOK Z ARONII
* CZOSNEK NIEDŹWIEDZI KISZONY
* BURAKI ĆWIKŁOWE KONSERWOWE

Zakład "Aronia" powstał w 1985 r. i mimo kryzysów, do dziś radzi sobie znakomicie, najważniejszą wagę przywiązując do jakości wyrobów. Zakład przerabia surowce rolnicze pochodzące tylko z własnego 9 ha gospodarstwa rolnego. Przetwórnia i gospodarstwo rolne posiadają certyfikaty ekologiczne. Technolog, który nadzoruje produkcję to absolwent renomowanych szkół z tego zakresu w Polsce, posiadający wieloletnie doświadczenie zdobyte również na zagranicznych stażach.
Głównymi odbiorcami ekologicznych wyrobów firmy są okoliczne miejscowości uzdrowiskowe oraz zakłady zbiorowego żywienia, które poznały i doceniły jakość, tej niedużej rodzinnej i ciągle rozwijającej się firmy.

* SOK Z ARONII - to sztandarowy produkt firmy. Owoce pochodzą oczywiście z własnej, ekologicznej, certyfikowanej plantacji. Aronia, ze względu na walory prozdrowotne zwana jest "cudem natury", dlatego przygotowywany z niej sok jest wyjątkowo bogaty w witaminy i związki roślinne. Pomaga w walce z chorobami, w tym tak groźnymi jak miażdżyca a nawet nowotwory. Do tego wzmacnia, uelastycznia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Ponadto aronia zawiera witaminy: C, PP, B2, B9 ( czyli kwas foliowy) oraz E, tudzież cenne makro- i mikro- elementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan, jod a nawet bor. Obniża poziom złego cholesterolu LDL, podwyższając dobry cholesterol HDL.

* CZOSNEK NIEDŹWIEDZI KISZONY - również jest pozyskiwany z własnych nasadzeń, a następnie konserwowany w tradycyjny sposób. Czosnek posiada silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych.

* DYNIA MARYNOWANA - powstaje w oparciu o surowiec z własnej ekologicznej uprawy. Może być smacznym dodatkiem do mięsa lub pełnić rolę samodzielnej przystawki. Dynia jest bardzo zdrowa, zawiera bowiem witaminy A, E i C, błonnik, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B, selen, cynk, miedź i mnangan.

* BURAKI ĆWIKŁOWE KONSERWOWE - podobnie jak i inne surowce, również pochodzą z własnej plantacji i są skarbnicą witamin i minerałów. Dostarczają wielu cennych pierwiastków, takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt a także witaminy A, C, B1. Sa także źródłem kwasu foliowego, obniżają ciśnienie krwi i zwiększają odporność.

Zakład Przetwórstwa Owocowo - Warzywnego "ARONIA"
Ekologiczne Gospodarstwo Rolno - Przemysłowe
Stanisław Nowak
ul. Zarzecze 21
38-430 Miejsce Piastowe
tel. +48 13 43 535 19

e- mail: aronianowak@poczta.onet.eu
http://www.nowakaronia.eu

Partnerzy projektu

Helvetas Swiss Intercooperation

Bermo, Szwajcaria 

www.helvetas.org                     




AKonsult 

CH-4310 Rheinfelden, Switzerland 

www.akonsult.com  

Bieszczadzka Agencja Rozwoju

Regionalnego w Ustrzykach Dolnych

www.barr-ustrzyki.pl

 

Podkarpacka Izba Gospodarcza w Krośnie

www.pigkrosno.pl

 

Regionalna Izba Gospodarcza w Sanoku

www.rigsanok.p


 

Bieszczadzkie Forum Europejskie w Lesku 

www.bfe-lesko.pl