Swiss Contribution

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej

Project supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

INSTYTUCJA REALIZUJĄCA PROJEKT

Fundacja Karpacka

Tablica ogłoszeń

08-10-2013

Bieszczadzka Wytwórnia Piwa w Centrum Ursa Maior otworzyła swoje podwoje!

5 października 2013, rok po rozpoczęciu budowy, otworzono Bieszczadzką Wytwórnię Piwa Ursa Maior. Jest ona częścią Centrum Ursa Maior zlokalizowanego w Uhercach Mineralnych przy głównej drodze krajowej prowadzącej w Wysokie Bieszczady oraz w kierunku przejścia granicznego w Krościenku. Centrum mieści również trójpoziomową salę koncertowo-wystawienniczo-konferencyjną Ursa Maior Hall na ponad 200 osób i sklep z produktami regionalnymi.Obiekt wykorzystuje energię odnawialną, jest wyposażony w ogrodowe oczyszczalnie ścieków i inne proekologiczne rozwiązania. Ursa Maior Hall zostanie udostępniona w ciągu kilku najbliższych tygodni. Natomiast działa już sklep z piwem rzemieślniczym warzonym w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa oraz produktami regionalnymi sprzedawanymi pod marką Esencja Karpat. Parking na ponad 40 miejsc oraz kilka autokarów pozwala na komfortową komunikację.  

Szefową spółki Ursa Maior będącej inwestorem jest Agnieszka Łopata, doktor inżynier ochrony środowiska, piwowarka z zamiłowania, zwycięzca wielu konkursów piwa domowego, najlepszy piwowar domowy roku 2012, znana jako Piwowarka Aga.

Już teraz na smakoszy piwa oczekują dwa rodzaje wyśmienitego, niepasteryzowanego piwa. Dalsze cztery rodzaje kończą leżakowanie. Każdy znajdzie dla siebie coś dobrego – są delikatne piwa pszeniczne, niezwykle aromatyczne piwa z mocną goryczką, jest piwo z dodatkiem słodu wędzonego, czy wreszcie ciemne piwo w stylu robust porter o aromacie kawy i suszonych owoców. Pierwsze piwa – Ursa z Połoniny (american amber ale)  i Ursa Royzbawiony (pszeniczne) - zostały bardzo dobrze przyjęte przez smakoszy i znawców piwa w całym kraju, między innymi w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu i Wrocławiu. Etykiety o innowacyjnym wyglądzie i opakowania podkreślają regionalny charakter przedsięwzięcia.

Przy wykończeniach budynku oraz projektowaniu wyrobów współpracowano z lokalnymi artystami, zastosowano nowoczesne rozwiązania oszczędzające energię oraz innowacyjny wystrój wnętrz. Z Ursa Maior Hall przez potężne ognioodporne przeszklenie widać całość części produkcyjnej budynku. 

Serdecznie zapraszamy do śledzenia nowości na blogu http://ursamaior.pl/blog/k-budujemy-centrum-ursa-maior.php, profilu facebook https://www.facebook.com/CentrumUrsaMaior i przez Twitter: @AndrzejUrsa.

Więcej informacji: Dr Andrzej Czech, andrzej@ursamaior.pl, tel. 694025875

Ważność ogłoszenia: od 08-10-2013